Psikolog Karl Duncker 1945 yılında yapılan ünlü "mum probleminden" sonra davranış bilimlerinin yeniden şekillendiği söylenir. benim düşünce tarzımı da oldukça etkileyen bir deneydir.
Problem aslında oldukça basittir: "İçi raptiyelerle dolu bir kutu ve biraz kibrit ile bir mumu masaya damlatmayacak şekilde nasıl tutturursunuz?"
Mum problemi |
Birçokları mumu raptiye ile mumu duvara tutturmaya çalışır,ama işe yaramaz. Bazı parlak fikir sahipleri mumun bir kenarını eritir ve duvara yapıştırmaya çalışır.Bakmakla görmek arasında ki ince çizgiyi ayırt edenler 1 kutu raptiyenin 1 kutu ve raptiyeler olduğunu ayırt edip kutuyu raptiyeyle duvara tutturup mumu içine koyar.
Raptiye kutusunu görememenin 1 adı var
Functional Fixedness yani İşlevsel Sabitlik. Birşeyi sadece bilinen kullanımlarıyla değerlendirme, problem çözmede eski, bilinen yöntem ve tekniklere takılıp kalma ve yeni yaklaşımları görmeme eğilimidir. Bu daha basit şekilde bir şeyin amaçlanan, bilinen fonksiyonları dışında yeni, daha başka amaçlar içinde kullanılabileceğini, yararlanılabileceğini görememe durumudur.
Gelelim asıl mevzuya.Evdeyiz önümüzde ne kadar zaman olduğunu bilmiyoruz.Tamam dezenfekte edelim,uyarıları dikkate alalım.Ama bu durumu ağıla takılmış koyunlar gibi yaşamaktansa okunmamış kitapları okumak,uzun zamandır arayamadığımız eşi dostu aramak,dil öğrenmek gibi şeylerle geçirebiliriz.gözümüzü raptiyelere dikip boğulmaktansa kutuya bakıp evirip çevirip neler yapabiliriz bir bakalım.
Esen ve defenkte kalın.
Maalesef o kadar kaos var ki neye inanıp, neye inanmayacağız artık şaşırmış durumdayız. Dezenfektenin de suyunu çıkartmamak lazım.
YanıtlaSilOlumsuz durumları kendimize göre olumlu hale çevirmek gibi. Fırsata çevirmek de diyebiliriz. Psikolojideki deneyler de ilginç oluyor. :)
YanıtlaSilTam olarak bu iyimser insan kazara nehre düştüğünde banyo yapmaya başlayan kimsedir
SilBu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSilEvet tam olarak düşündüğüm şey. Ve umarım sosyal izolasyon sürecinde edindiğimiz yararlı şeyler hayatımıza sirayet eder.Elinize sağlık 🌛
YanıtlaSilmum problemi çok ilginçmiş ve çok hoşuma gitti öğrenmek:)
YanıtlaSilSevindim:)ne mutlu bana😄
SilÇok iyi bir benzetme, kesinlikle iyimser yaklaşmalıyız :)
YanıtlaSilmum deneyi bilmiyodum saol önemliymiş, sonda da yine doğruyu sölediin.
YanıtlaSil