3 Haziran 2020 Çarşamba

günlük yazmak için 6 sebeb

Bir hobi edinmek,bir terapi almak maliyetlidir.anıları kavanozlamak imkanızdır.bütün bunlar bir yana günlük tutmak bedavadır.bir günlük eizce anıları kavanozlar,size bir terapi yapar.bir kağıt ve bir kalem yeterlidir.yazmayı öğrendiğimden beri günlük diye bir kavramın varlığından bile haberdar değilken yazdım.10 yaşına kadar olanlar taşınmamız nedeniyle kayıp.çok şükür ki 11 yılımın günlükleri mevcud.yazmalıyız. 
"Düşüncelerimi yazdığımda onlar benden kaçmıyorlar. Bu da bana kendi gücümü hatırlatıyor." Der Isodore Ducasse.
işte günlük yazmak için bir kaç neden.

1- zeka gelişimi için
Victoria Üniversitesi tarafından yayınlanan bir raporda , "dil öğreniminin bir parçası olarak yazmanın zeka ile pozitif bir ilişkisi olduğu" belirtildi.
o halde balık yağı içmek kadar gerekli günlük tutmak da bir o kadar gerekli.yaz günündü buz gibi sofrada tuz gibi.
2-döneme ışık tutmak
tabi bu yaşadığımız dönemde olaylara ne kadar duyarlı olduğumuz ve olayların ne kadar içinde olduğumuzla da alakalı.anne frank gibi bir günlük yazamasakta az olay yaşamadık.sadece seyirci bile kalsa bu dönemde yaşanılmış olaylar hakkında  yazılmış bir yorum daha ilgi çekici olur.belki torunumuz dönem ödevi için günlüklerimizden yararlanır.yada tezini korona günlerinde yazılan günlükler üzerine yapar.
3-duygular hakkında farkındalık kazanmak 
mutluluk ve farkındalık araında güçlü bir bağ vardır. geçmiş hayal kırıklıkları ve gelecekteki kaygılar şimdiki anda  kaybolup gidiyorlar. Pasif hislerle aktif olarak ilgilenmeye  başlamak farkında olmadan boğuştuğumuz şeyleri alt etmemize yardımcı olur.
4-. Duygusal Zeka
Duygusal Zeka, duygularınızı ve başkalarının duygularını algılama ve yönetme yeteneğidir. Günlük tutma, duyguları işlemek için bir çıkış noktasıdır ve öz-farkındalığı arttırır. Bu içsel tanıma bir empati köprüsü haline gelir, başkalarının neler yaşadığını anlamanız  daha iyi olur.gün içinde kızdığınız birine gün sonunda hak verebiliriniz.
5-alışkanlık alışkanlığı doğurur.
duygularınızı düzenli bir şekilde yazmak,fikirlerinize kağıda dökmek zıpırdayıp duran duyguları sıraya dizmeye kötülere naş demeye sebebtir.sadece kağıt üzerinde oluşan bu düzen yaşamınızdaki diğer alanlara da sıçrar.yaşamın bir alanında oluşan alışkanlıklar yayılma eğilimindedir; ofisinizi temiz tutmak yatak odasını düzenli tutmaya yol açtığından, günlük yazma pratiğiniz diğer sağlıklı alışkanlıklara da neden olacaktır.
(6 yılın 6 günlüğü)
6. İletişim Becerilerini Geliştirir
Bir Stanford raporuna göre "Yazmanın konuşmayla kritik bağlantıları vardır" Günlük tutma, kendisi de olsa yazılı bir iletişim biçimidir.
bunlar araştırmalar ve tecrübeler neticesinde sıraladığım bir kaç madde.diksiyonunuzu düzeltmez fakat duygularımızı tanımamıza ve onları güzelce aktarmamıza sebeb olur .
kasmayın bir kağıt kaleme uzanın ve anlatın.sizin hikayeniz ne ? bugün başınızdan neler geçti? hadi anlatın.kağıt hep dinler ve kalem hep yardım eder.
nlük tutmayı hayatınıza dahil etmek için çalışırken, azimli olun. Sabır ve tutarlılık yeni alışkanlıklar oluşturmada çok önemlidir. Belki haftada üç gün, sabah ilk iş olarak ya da uyumadan önce yazmaya başlayın.

6 yorum:

  1. Bu yazının üstüne günlük tutmaya tekrar başlıyorum sanırım.güzel yazıydı eline sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim.günlük yazmaya başlarsanız haber verin:)

      Sil
  2. Bir zamanlar tutardım. Yeni günlüğüm blog oldu ama bununla yetinmememliyim. Çokkkkk teşekkürler 😊🌷

    YanıtlaSil
  3. liseye başladığımdan beri yazıyorum defterlere, bir de anı defteri, iki defter yanii :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Harikasin deep bizlede paylaşsana defterlerini:)

      Sil
    2. tabii ya paylaşırım kiii, yazmayı günlük ve anı yazmakla öğrendim işte. günlük ve anı defterlerimden kesitleri arada blogumda yazıyorum. ergen günlükleri ve lise günlükleri adı ile :) defter fotisi de koyarım hıhıms :)

      Sil