3 Haziran 2020 Çarşamba

Otoretiye kafa tut! # Dh3


OTORİTE ÖNYARGISI 
Otoritelere karşı neden saygısız davranmalısınız?
genç psikolog Stanley Milgram, 1961’de yaptığı bir deneyde en net şekilde gösterdi. Deneye katılanlardan, camın diğer tarafında oturan bir başkasına giderek yükselen şiddette elektrik vermeleri söylendi. 15 voltla başlayıp sonra 30 volt, ardından 45 volt şeklinde artarak neredeyse ölümcül olan 450 volta kadar çıkmaları istendi. Diğer taraftakiler acıdan çığlıklar atıp bağırdığında (aslında akım yoktu, karşıdaki bir oyuncuydu) ve katılımcı deneyi durdurmak istediğinde Profesör Milgram sakince şöyle diyordu: “Devam edin, deney öyle gerektiriyor.” Ve çoğu katılımcı devam etti.
Deneye katılanların yarısından fazlası sırf otoriteye itaat ettikleri için en yüksek doza kadar çıktı.
Uçak şirketleri otorite önyargısının tehlikeli olabileceğini son yıllarda öğrendi. Birçok kaza, kaptan pilotun bir hata yapması ve yardımcı pilotun bunun farkında olmasına rağmen sırf otorite inancından dolayı hataya dikkat çekmeye cesaret edememesinden kaynaklandı. Yaklaşık 15 yıldır neredeyse bütün uçak şirketlerinin pilotları “Crew Resource Management” adı verilen eğitimi alıyor. Bu eğitimde tutarsızlıklara açık ve hızlı şekilde yanıt vermeyi öğreniyorlar.
Farklı şekilde ifade edersek meşakkatli bir eğitimle otorite önyargısından kurtulmaya çalışıyorlar.

4 yorum:

  1. İnsan her şeyden önce vicdan denilen şeye sahip olduğu gerçeğini unutmamalı.Nerede duracağını insana söyleyen mekanizmadır vicdan.Deneyin sonucu şaşırtıcı ve düşündürücü sahiden .

    YanıtlaSil
  2. Değişik cidden değişik.
    Kendimi düşündüm bir an orda. Bir yanda bir can bir insan hayatı duruyor. Bir diğer yanda otorite denen saçma bir şey. Yani o an orda saçma oluyor.
    Çok karışık geldi. Kendimi sorguluyorum da.

    YanıtlaSil
  3. Otoriteye boyun eğmek en kolayıdır çünkü. Ama tehlikeli, güzel bir konuya değinmişsin.

    YanıtlaSil
  4. evet yaa. ferhan şensoy, istiklal caddesinde bir deney yapmış. o ve tiyato arkadaşları pplis gibi giyinmiş. yoldan geçen herkesi durdurup arama yapmışlar. kimse polis kimlğinizi gösterin diye sormamış herkes aranmış :)

    YanıtlaSil