17 Haziran 2019 Pazartesi

Bülbülü Öldürmek

Yazarın ilk ve tek kitabı olduğu için açıkçası bende okumadan önce merak uyandırdı. Bir de pulitzer ve oscar ödüllü olduğunu öğrenince kitabı hemen temin edip okudum.
Kitap 1930'lu yıllarda Alamaba da geçiyor. 9 yaşındaki Scout'un ağzından anlatılıyor.Buda kitabı daha sade daha anlaşılır kılıyor.Bir çocuğun gözünden beyaz-siyah çekişmesini görüp onun o saf o masum bakışına eşlik ediyorsunuz.Bülbülü Öldürmek ırkçılık hakkında düşündürecek ve Üzücü olaylara karşı sağır ve kör olan insanları ve önyargının farketmeden gelip yerleştiği zihinleri gösterecek bir kitap. Kitap biraz yavaş ilerliyor fakat istikrarlı ilerliyor aynı yazarı Harper Lee'nin "nasıl yazıyorsunuz ?"sorusuna verdiği cevap gibi.Onun haricinde ben gerçekten kitabı çok sevdim.Herkesin okuması gereken bir kitap. Mülteci sorunlarının gündemden düşmediği,elinde ki silaha düşmanca söylemler yazıp camilere saldırdıkları,Milli takımımıza mikrofon yerine tuvalet fırçası uzattıkları şu zamanlarda ırkçılığın var olduğu acı bir gerçek.Malcom X'in dediği gibi "Irkçılık ideolojik bir düşünce değil, aksine psikolojik bir hastalıktır.".Ve unutmadan"Bütün savaşlar iç savaştır çünkü bütün insanlar kardeştir. Her kişi, insan ırkına, doğduğu ülkeye olan borcundan sonsuz daha fazla borçludur." Umarım bir gün Nazım Hikmet'in dediği gibi "bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesine" olabiliriz.Esen kalın

2 yorum:

  1. Güzel anlatımın için teşekkür ederimm. Kitaplığımda bulunan bir kitap ama nedense okumadım. Elimdeki kitapları bitirince başlamalıyımm. :)

    YanıtlaSil
  2. Kesinlikle okuduktan sonra düşüncelerini benimle paylaşır isen çok mutlu olurum

    YanıtlaSil