12 Haziran 2019 Çarşamba

Yarının Suyu

Çevre, çevrecilere bırakılmayacak kadar ciddi bir iştir. (Barış Manço) Bugün size çok güzel bir sosyal projeden bahsetmek istiyorum.
Finish ve National Geographic bir belgesel hazırlamışlar"25 litre ".Ben daha izlemedim ama kesinlikle izleyeceğim.
birde site kurmuşlar yarının suyu diye.Sitede Su ayak izinizi hesaplayabilir bunu azaltmak için kararlar alıp söz verebilirsiniz.Birde youtube da 5 dakikada 25 litre adında çok güzel bir video var.Muhakkak ki izleyin derim.Ben zaten dikkat etmeye çalışıyorum bu yüzden cok yüksek bir rakam beklemiyordum.Fakat sonuç beni şoke etti.
Aslında mantıklı biz suyu sadece çeşmeden akıttığımız kadarı ile hesap ediyoruz.Ama sorularda her şeyi soruyor.Haftalık et tüketiminden tutunda aylık kıyafete harcadığın paraya kadar.Sebebi ise HER ŞEYİN BİR ‘SU AYAK İZİ’ VAR Aslında suyu doğrudan değil dolaylı olarak daha fazla tüketiyoruz. Bir malın veya hizmetin üretimi için kullanılan su kaynaklarının toplam miktarına suyun ayak izi denir. Su ayak izi, suyun tüketim göstergesidir. Üretimde kullanılan suya sanal su ya da gizli su da denmektedir. Bir örnek verecek olursak:
Ben siteye bir göz atın derim.Sonuçta Barış Manço'nunda dediği gibi bu ciddi bir iş.Farkında olanlardan olmanız temmeniğimle...

2 yorum:

  1. "Su Savaşları" tezi doğru olacak bu gidişle. Önemli bir noktaya dikkat çekmişsiniz, tebrikler

    YanıtlaSil